Kolding IF’s historie

Kolding Idrætsforening blev stiftet, på højskolehjemmet, den 15. oktober 1895 under navnet Kolding Fodsports Klub. Stifteren var en boghandler kommis ved navn Christian Gundesen og foreningen startede med 20 medlemmer.

Klubben ændrede i forbindelse med en generalforsamling den 29. maj 1900 navn til Kolding Idræts Forening (KIF).

Sportsfolk var i 1895 lidt af et særsyn. Oprettelsen af foreningen skete, da Gundersen modtog en opfordring til stiftelse af en fodsports forening fra en underkoporal i Livgarden. Brevet modtog han i juli 1895. Selve stiftelsen skete 15 oktober 1895. På højskole hjemmet i Kolding mødtes en række unge mænde og stiftede Kolding Fodsports Klub.Gundersen var den første formand og fra starten var der 20 medlemmer. De dyrkede kapgang de første år. Gymnastik kom ret tidligt på programmet, lidt senere spring og løb. Læderkuglen rullede ind på Staldgården i 1897.

Foreningen fik et nært samarbejde med Kolding Cykleklub, og den fik træningsbane på Staldgården, indtil Kolding Cykle- Is og Sportsbane ved Olympia blev bygget i 1898. I 1913 overtog KIF Olympia og banen.


Det gamle Olympia

De efterhånden dårlige baneforhold gjorde, at byrådet i 1927 besluttede at bygge et nyt stadion sammesteds. Det kunne indvies i 1931.

I 1941 fik KIF også en håndboldafdeling, men her manglede man gode baneforhold. Det var et gennembrud for KIFs sportslige udvikling, da KIF-hallen på Tvedvej ved frivillig arbejdskraft blev rejst og indviet i 1956. I 1972 blev den gamle bygning Olympia revet ned på Kolding Stadion og en ny stadiontribune opført.


Landets bedste række :

Tilskuerrekorden på Kolding Stadion stammer fra en kamp i 2. Division. I oktober 1981 var der 9364 betalende tilskuere til kampen mellem Kolding IF og B 1909. Kampen sluttede i øvrigt 1-1, og begge hold rykkede en måned senere op i landets bedste række, der dengang var 1. Division. Dette var det absolutte højdepunkt i Kolding IF´s historie. Oprykningen var, foruden B 1909, også sammen med Brøndby. Som bekendt er Brøndby i dag en absolut magtfaktor i dansk fodbold, mens Kolding IF netop er oprykket til 2. Division (2014) og B1909 er også lige rykket op i Danmarksserien (2014), så der er sket meget på relativt få år.

Professionel fodbold :
Kolding IF var en af de første klubber, som indførte non-amatørfodbold. Det skabte stor opmærksomhed, at klubben i slutningen af 70´erne købte seks spillere fra Vejle Boldklub. De seks var Flemming Serritslev, Finn Johansen, Peter Hansen, Jørgen Markussen, Hans Juncker og Iver Schriver. Senere har også den tidligere landsholdsmålmand Knud Engedahl spillet for KIF. Han blev i øvrigt senere træner i klubben.

KIF Fodbold var i landets bedste række (1. division) i starten af 1980erne, men opholdet i 1. division blev desværre kun på to sæsoner. Så kom en regulær nedtur , som først sluttede med et ophold i Danmarksserien på nogle sæsoner.
Siden tiden i landets bedste række har det været svært at følge med i forbindelse med professionaliseringen.
I 2001 blev fodboldafdelingerne i KIF og Kolding Boldklub sammenlagt under navnet Kolding FC, og i 2011 blev Kolding-fodboldklubben lagt sammen med Vejle Boldklub under navnet Vejle Boldklub Kolding. Klubbens førstehold fik hjemmebane i Vejle, mens reserveholdet og U 19 og U 17 spillede i Kolding. I slutningen af 2012 valgte KIF at træde ud af fusionen igen.

Profiler :
Kolding IF har haft en enkelt landsholdsspiller, nemlig Jan Mølby. Jan startede sin karriere som seksårig i Kolding IF og var kun 17 år, da han debuterede på Kolding IF´s daværende 2. Divisionshold, og et par år senere på landsholdet. Allerede som 19-årig rejste han fra Kolding til Holland og Ajax Amsterdam med blandt andre Søren Lerby og Frank Arnesen på holdet. Efter nogle år i det Hollandske skiftede han til Engelske Liverpool, hvor han fik mange gode år, og hvor han var med til at vinde det Engelske mesterskabstrofæ til klubben.

Den godt 80´årige Jørgen Lildballe har klubrekorden med flest spillede førsteholdskampe, I perioden 1955-68 spillede han 386 kampe på førsteholdet. Jørgen Lildballe har siden han stoppede som aktiv været træner og leder i Kolding IF, og han er desuden udnævnt til æresmedlem.

Gennem sin mere end 100-årige historie har foreningen sat meget stort præg byens idræts- og friluftsliv, og foreningen indtager også i dag en fremtrædende position blandt byens idrætsforeninger. Adskillige af foreningens hold og afdelinger har gennem årene hjembragt mange jyske og danske mesterskaber til foreningen.

1895

”Tillad mig et Spørgsmål: Kunne der være mulighed for Dannelsen af en Fodsportsforening i Kolding?”. Sådan lyder starten på Kolding IF Fodbolds nu 125 år lange historie. Det var nemlig de ord boghandlerkommis, Christian Gundersen, modtog pr. brev en varm sommerdag i juli 1895, fra en underkorporal i Livgarden. Dette var medvirkende til Chr. Gundesens stiftelse af Kolding Fodsports-Klub, d. 15. oktober 1895, på Højskolehjemmet i Kolding.

Det var ikke tilfældigt, at brevet blev adresseret til Christian. Han var overgennemsnittet konkurrenceorienteret, og så var han initiativmand bag kapgangsturer lige fra Kolding til Christiansfeld og sågar i et tilfælde helt til Hamborg. Turen til Hamborg gik ikke ubemærket hen, ligesom Chr. Gundesen for alvor blev landskendt, da han præsterede at gå i alt 33 danske mil på 56 timer.

Arbejdet med idrætten var ikke nemt i foreningens stiftelsesår. Idrætten fyldte ikke meget hos befolkningen, hvilket i foreningens 100-års jubilæumsskrift beskrives: ”En stokkonservativ indstilling til idræt, der af mange i Kolding betragtedes som den rene galskab, skabte store vanskeligheder”. Men med ”ærligt arbejde for at fremme idrætten og styrke kammeratskabet i foreningen”, tog idrætten i Kolding til, og de 20 medlemmer, der efter foreningens stiftelse meldte sig ind, blev til flere.

I foreningens begyndelse dyrkedes der mest kapgang. Staldgården var foreningens første idrætsplads, og her blev mange idrætsgrene dyrket. Når det regnede, gik man i Ridehuset, hvor der blev lavet vægtøvelser, trænet brydning og gymnastik. Når man afholdt stævner, var der tale om regulære folkefester. Eksempelvis var der stævne i Kolding Cykelklub d. 26. april 1896, hvilket resulterede i en stor sportsfest. Imponerende 1.800 tilskuere deltog og det blev en sand fest med bal til midnat. Præmierne ved stævnet kan med nutidsøjne synes specielle, men interessen for at vinde dem var overvældende. Præmiebordet lød på blandt andet et termometer, en cykelpumpe, en cykellygte, to toddyglas og en lang pibe. Der var altid stor opbakning og regulære ’Sportsfester’ ved stævnerne, som det kaldtes.

1897

Læderkuglen og dermed fodbolden rullede for alvor ind på Staldgården i juni 1897. Efter stor begejstring for den nye idrætsgren inviterede man Bække Fodsportsforening til Kolding Fodsport-Klubs første fodboldkamp. En lang kamp, hvor Kolding scorede sit første mål nogensinde efter to og en halv times spil. Jævnfør optegnelserne vandt hjemmeholdet med 1 mål og 20 frispark – hvordan det så end skal fortolkes. Dermed fik KIF (KFK dengang) sin første sejr, og i bedste sportsmandsånd spiste man efterfølgende middag sammen med Bække-spillerne på Alhambra.

1898

Hurtigt fik fodbolden og idrætten for alvor befæstet sig i Kolding, og man så sig nødsaget til at finde bedre egnede faciliteter, end hvad Staldgården kunne tilbyde. Tilmed var fodboldspillerne ikke populære i Staldgården.
Man var af Byggeforvaltningen i København blevet bedt om at tage væk, da fodboldafdelingen havde ødelagt nogle tagsten, og man mente at det var ødelæggende for omgivelserne at fortsætte spillet der.

Den nye cykelbane ved Olympia (hvor stadion og træningsbaner i dag ligger) blev udpeget som det oplagte sted, og kort efter var en lejeaftale underskrevet. For 200 kr. årligt og 25% af et eventuelt overskud, havde KFK (KIF) nu et hjemsted. Dermed spillede man nu fodbold, hver mandag, torsdag og lørdag aften, samt hver anden søndag formiddag.

Medlemmerne var stolte over fremgangen, og i anledningen fik de fremstillet nogle helt specielle medlemskort. Det var et medlemsbevist, med et foto af det pågældende medlem påtrykt kortet. Det var Bogbinder Martin Christensen der både stod for ideen og udførsel – og det må anses at have været meget moderne dengang.

I 1898 forlod stifteren Christian Gundesen Kolding til fordel for Århus, og han blev med rette udnævnt som Kolding IFs (dengang Kolding Fodsport-Klubs) første æresmedlem.

1900

Idrætten blev mere og mere populær og til gengængelig, hvilket velsagtens har været medvirkende til, at man i foråret 1900 blev enige om at udskifte det oprindelige foreningsnavn ’Kolding Fodsports-Klub’ til ’Kolding Idræts Forening’, som var mere dækkende for den store vifte at idrætsgrene. På daværende tidspunkt havde foreningen en afdeling for kapgang (fodsport), atletik, gymnastik, folkedans, fodbold og tennis. Tilmed fik damerne nu også mulighed for at blive optaget!

1901

 

I dette år tog Kolding Idrætsforening en stor beslutning, som skulle vise sig at have stor betydning for foreningens videre færd; man oprettede en ungdomsskole. Ungdomsskolen var for drenge og havde fodbold og gymnastik på programmet. Et signal om, at fodbolden for alvor havde bidt sig fast.

 

 

 

1902

 

På fodboldbanen gjorde man sit for at udbrede kendskabet og kærligheden for fodbolden. Derfor arrangerede de driftige herrer i 1902 træningskampe mod stærke Københavner-klubber såsom B93, ØB, Velo og AB. Om end Koldinggenserne behørigt blev sat på plads fodboldmæssigt, så gav det nogle vigtige erfaringer og pustede ikke mindst til den voksende fodbold entusiasme i byen. Og så gjorde det alligevel ikke så meget man blandt andet tabte 20-1 hjemme mod Østerbro Boldklub.

KIF’erne lærte meget af Københavnerne. Eksempelvis spillede de fleste Kolding-drenge i sutsko, men nu når man havde fint besøg fra hovedstaden, fik man fortalt at man i København kunne købe rigtige fodboldstøvler. Ganske vist kostede disse 7,50 kroner, og det var alligevel en del når de mange unge Kolding-spillere fik 1,80 kroner i læreløn i ugen.
Det var ikke kun vigtigheden af korrekt udstyr københavnerne lærte de grønne koldingensere, men også det essentielle i at have en plan på banen. Indtil de tunge nederlag mod de mere skolede hold, løb alle KIF’erne efter bolden samtidig. Det var først efter besøget af de større hold, at man lærte fordelen ved at blive på sin position og taktiske grundsten.

I Stafetten (foreningens medlemsblad) fra februar 1963, kunne man læse beretninger fra en ægte KIF’er, nemlig Magne Sørensen. Han havde været med helt fra den spæde start i 1895, og beskrives som en af de bedste kapgængere og fodboldspillere på den tid. Magne forklarer om de tidligere år: ”Når vi f.eks. skulle til Bække for at spille fodbold en søndag, måtte vi op kl. fire og køre i hestevogn derhen. Det tog fire timer. Vi fik middagsmad på gårdene, og efter kampen fik vi tit en kaffe-punch, og så var der altid bal bagefter. Det blev gerne mandag morgen, inden vi atter nåede tilbage til Kolding”.

1905

Ved foreningens ti års jubilæum havde man omkring 300 medlemmer, og var den næststørste forening uden for København, kun overgået af Odense Idrætsforening. KIFs tredje formand, Ludvig Petersen, var samtidig en af initiativtagerne til at oprette ’Fællesforeningen af Jyske Idrætsklubber’, som hurtigt indebar alle jyske idrætsforeninger og dannede grobund for idrættens fremtid i landet.

Logoer fra henholdsvist 1895, 1897, 1899 og 1900

 

1906

 

I starten af 1900-tallet var Kolding by i rivende udvikling. Godt 13.000 mennesker boede der i byen, og ikke kun byen, men også Kolding Idrætsforening var i fremgang. Kort efter foreningens ti års jubilæum havde medlemstallet passeret 400.

På fodboldfronten så det pænt ud. Niveauet var med tiden forbedret, og dette så meget, så man d. 13. maj 1906 vandt det Sydjyske Mesterskab, som blev spillet på en boldbane ved Vonsildvej. Her havde KFUM hjemme.

 

 

1907

Her når Kolding IFs førstehold til endnu en finale. Denne gang gik man hele vejen til finalen i Det Jyske Mesterskab. Finalen tabte man dog. Det samme skete faktisk også

årene efter, således, at Koldings bedste fodboldhold gik til finalen, men tabte i alle årene fra 1906-1909.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.

Kig med næste gang, når sløret bliver løftet for de næste 10 år af Kolding IF Fodbolds historie.