Kolding IF’s historie

Kolding Idrætsforening blev stiftet, på højskolehjemmet, den 15. oktober 1895 under navnet Kolding Fodsports Klub. Stifteren var en boghandler kommis ved navn Christian Gundesen og foreningen startede med 20 medlemmer.

Klubben ændrede i forbindelse med en generalforsamling den 29. maj 1900 navn til Kolding Idræts Forening (KIF).

Sportsfolk var i 1895 lidt af et særsyn. Oprettelsen af foreningen skete, da Gundersen modtog en opfordring til stiftelse af en fodsports forening fra en underkoporal i Livgarden. Brevet modtog han i juli 1895. Selve stiftelsen skete 15 oktober 1895. På højskole hjemmet i Kolding mødtes en række unge mænde og stiftede Kolding Fodsports Klub.Gundersen var den første formand og fra starten var der 20 medlemmer. De dyrkede kapgang de første år. Gymnastik kom ret tidligt på programmet, lidt senere spring og løb. Læderkuglen rullede ind på Staldgården i 1897.

Foreningen fik et nært samarbejde med Kolding Cykleklub, og den fik træningsbane på Staldgården, indtil Kolding Cykle- Is og Sportsbane ved Olympia blev bygget i 1898. I 1913 overtog KIF Olympia og banen.


Det gamle Olympia

De efterhånden dårlige baneforhold gjorde, at byrådet i 1927 besluttede at bygge et nyt stadion sammesteds. Det kunne indvies i 1931.

I 1941 fik KIF også en håndboldafdeling, men her manglede man gode baneforhold. Det var et gennembrud for KIFs sportslige udvikling, da KIF-hallen på Tvedvej ved frivillig arbejdskraft blev rejst og indviet i 1956. I 1972 blev den gamle bygning Olympia revet ned på Kolding Stadion og en ny stadiontribune opført.


Landets bedste række :

Tilskuerrekorden på Kolding Stadion stammer fra en kamp i 2. Division. I oktober 1981 var der 9364 betalende tilskuere til kampen mellem Kolding IF og B 1909. Kampen sluttede i øvrigt 1-1, og begge hold rykkede en måned senere op i landets bedste række, der dengang var 1. Division. Dette var det absolutte højdepunkt i Kolding IF´s historie. Oprykningen var, foruden B 1909, også sammen med Brøndby. Som bekendt er Brøndby i dag en absolut magtfaktor i dansk fodbold, mens Kolding IF netop er oprykket til 2. Division (2014) og B1909 er også lige rykket op i Danmarksserien (2014), så der er sket meget på relativt få år.

Professionel fodbold :
Kolding IF var en af de første klubber, som indførte non-amatørfodbold. Det skabte stor opmærksomhed, at klubben i slutningen af 70´erne købte seks spillere fra Vejle Boldklub. De seks var Flemming Serritslev, Finn Johansen, Peter Hansen, Jørgen Markussen, Hans Juncker og Iver Schriver. Senere har også den tidligere landsholdsmålmand Knud Engedahl spillet for KIF. Han blev i øvrigt senere træner i klubben.

KIF Fodbold var i landets bedste række (1. division) i starten af 1980erne, men opholdet i 1. division blev desværre kun på to sæsoner. Så kom en regulær nedtur , som først sluttede med et ophold i Danmarksserien på nogle sæsoner.
Siden tiden i landets bedste række har det været svært at følge med i forbindelse med professionaliseringen.
I 2001 blev fodboldafdelingerne i KIF og Kolding Boldklub sammenlagt under navnet Kolding FC, og i 2011 blev Kolding-fodboldklubben lagt sammen med Vejle Boldklub under navnet Vejle Boldklub Kolding. Klubbens førstehold fik hjemmebane i Vejle, mens reserveholdet og U 19 og U 17 spillede i Kolding. I slutningen af 2012 valgte KIF at træde ud af fusionen igen.

Profiler :
Kolding IF har haft en enkelt landsholdsspiller, nemlig Jan Mølby. Jan startede sin karriere som seksårig i Kolding IF og var kun 17 år, da han debuterede på Kolding IF´s daværende 2. Divisionshold, og et par år senere på landsholdet. Allerede som 19-årig rejste han fra Kolding til Holland og Ajax Amsterdam med blandt andre Søren Lerby og Frank Arnesen på holdet. Efter nogle år i det Hollandske skiftede han til Engelske Liverpool, hvor han fik mange gode år, og hvor han var med til at vinde det Engelske mesterskabstrofæ til klubben.

Den godt 80´årige Jørgen Lildballe har klubrekorden med flest spillede førsteholdskampe, I perioden 1955-68 spillede han 386 kampe på førsteholdet. Jørgen Lildballe har siden han stoppede som aktiv været træner og leder i Kolding IF, og han er desuden udnævnt til æresmedlem.

Gennem sin mere end 100-årige historie har foreningen sat meget stort præg byens idræts- og friluftsliv, og foreningen indtager også i dag en fremtrædende position blandt byens idrætsforeninger. Adskillige af foreningens hold og afdelinger har gennem årene hjembragt mange jyske og danske mesterskaber til foreningen.